TANDBØRSNING & TANDTRÅD

Tandbørstning og tandtråd

Gode råd om børns tandbørstning

Det er vigtigt at passe godt på sine tænder og holde dem rene - hele livet!  Giv derfor dit barn gode tandplejevaner fra start.

Hjælp dit barn de første 10-12 år

Faktisk bør forældre allerede starte med tandbørstningen på deres barn, når barnets allerførste tand begynder at bryde frem.

Og de bør fortsætte helt frem til, at barnet bliver 10-12 år. Det er nemlig først, når et barn er 10-12 år, at det motorisk er i stand til at klare tandbørstningen grundigt nok selv. Indtil da bør en voksen derfor børste eller børste efter mindst én gang om dagen, så man er helt sikker på at få børstet alle tænderne ordentligt rene.

Hvilken tandpasta og tandbørste skal man bruge til børn?

  • Børst tænder to gange om dagen – om morgenen og inden sengetid.
  • Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved og et godt greb.
  • Brug altid tandpasta med fluorid.
  • Mængden af tandpasta varieres efter alder. Børn under 6 år: Brug hvad der svarer til dit barns lillefingernegl. Du kan sagtens bruge almindelig voksentandpasta til dit barn fra start. Børn over 6 år: Brug hvad der svarer til 1 cm tandpasta per tandbørstning.
  • Sørg for at børste alle tænderne grundigt med cirkulære bevægelser. 

Skal man bruge tandtråd til børn?

Alle tandsæt er forskellige. Nogle børn kan nøjes med den daglige tandbørstning morgen og aften, mens andre har behov for at supplere med tandtråd. Spørg barnets tandlæge til råds – både i forhold til om dit barn har behov for at bruge tandtråd, og hvordan du i så fald bruger tandtråden på den rigtige måde.