Skoletandpleje i Palæstina

Skoletandpleje i Palæstina

Positive resultater på få år

Projektet kaldes ASMA – en arabisk forkortelse for “Sunde Tænder, Bedre Fremtid”. Det gennemføres med en Danida-bevilling fra CISU. Projektet afvikles i samarbejde med Palestinian Medical Relief Society (PMRS), som er en landsdækkende, palæstinensisk NGO med 30 års erfaring inden for sundhedsområdet. 

Som led i vores langsigtede udviklingsarbejde, udsender vi hvert år frivillige professionelle tandfaglige fra Danmark, som tager afsted for at hjælpe nogle af de mange børn, som har hårdt brug for akut tandbehandling. Derudover samarbejder vi med tandlægeskolen Al-Quds University, hvor de studerende modtager forelæsninger inden for forebyggende tandpleje og bliver trænet i akut tandbehandling i felten og i forebyggende tandsundhed på skoler og i de lokale samfund.

I Palæstina har vi sammen med PMRS været initiativtager til at stifte en national tandsundhedskomité, som det palæstinensiske sundhedsministerium har taget til sig. Vi støtter og rådgiver komitéen i at udvikle Palæstinas første strategi for tandsundhed. Målet er at skabe en basal national skoletandpleje for alle palæstinensiske børn.

Disse konkrete, enkle tiltag bidrager på kort tid til en positiv forskel: En evaluering fra 2019 viser, at vores tandbørsteprogrammer gør en forskel for børnenes trivsel ude på vores projektskoler. Antallet af børn med tandpine var i løbet af 3 år faldet med 57%. Der var 87% færre tilfælde af tandkødsbetændelse og 39% færre tilfælde af caries. Det har medført et fald i skolefravær i samme periode på hele 19%. Vores undersøgelser viser desuden, at børnene opnår større læring og trivsel – og dermed er de på vej til et bedre liv.

Støt Tandsundhed Uden Grænser